Αναδημοσίευση από indymedia.athens αναδημοσιευμένο απο τα Νέα
Tο Google αυτολογοκρίνεται για να μπει στην κινεζική αγορά
Το σύνθημα της εταιρείας είναι «Don't do evil», «Μην κάνεις κακό». Ωστόσο το Google, το μεγαλύτερο εργαλείο έρευνας στο Ίντερνετ, τα βρήκε με τον μεγαλύτερο λογοκριτή και δεσμοφύλακα δημοσιογράφων στον κόσμο, την Κίνα.
Και άρχισε να αυτολογοκρίνεται, υποκύπτοντας στους όρους που του έθεσε το Πεκίνο, ώστε να αποκτήσει επισήμως πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του Ίντερνετ (111 εκατομμύρια χρήστες). Το Google εγκαινίασε τα μεσάνυχτα της Τρίτης τη νέα του ιστοσελίδα που φέρει το επίθεμα «.cn» και, λίγα λεπτά αργότερα, όποιος έψαχνε σ' αυτήν για το απαγορευμένο πνευματικό κίνημα Φαλούν Γκονγκ, οδηγούνταν μόνο σε ιστοσελίδες της κινεζικής κυβέρνησης που το καταδίκαζαν. Αναζητήσεις για άλλα «ευαίσθητα» θέματα, όπως ο Δαλάι Λάμα και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ή για όρους όπως «δημοκρατία» και «ανθρώπινα δικαιώματα», απέφεραν παρόμοια αποτελέσματα. Κατόπιν αιτήματος των κινεζικών αρχών το Google δεν θα παρέχει επίσης υπηρεσίες e-mail και μπλογκ στην Κίνα και θα μείνει μακριά από τις ιστοσελίδες συζήτησης (τσατ-ρουμ), μία άλλη δημοφιλή μορφή έκφρασης στο Ίντερνετ.
Τα συμφέροντα
Λογοκρισία. Οι επικρίσεις κατά του Google ήρθαν βροχή από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, ακτιβιστές του Ίντερνετ και πολιτικούς
H εταιρεία υποστήριξε πως η νέα ιστοσελίδα της έχει στόχο να καταστήσει περισσότερο διαθέσιμο στην Κίνα το εργαλείο έρευνας Google, και συνεπώς να επεκτείνει την πρόσβαση των Κινέζων σε πληροφορίες. Την κίνησή της, διευκρίνισε, υπαγόρευσαν οι συχνές διακοπές της λειτουργίας της κινεζικής εκδοχής της αμερικανικής ιστοσελίδας (www. google. com), καθώς τα φίλτρα της κινεζικής κυβέρνησης μπλόκαραν την πρόσβαση ή καθυστερούσαν υπερβολικά τις απαντήσεις. Όπως δήλωσε ο Άντριου Μακλάφλιν, σύμβουλος πολιτικής της Google, «όταν αποφασίζουμε πώς θα προσεγγίσουμε καλύτερα την κινεζική - ή οποιαδήποτε άλλη - αγορά, πρέπει να εξισορροπούμε τη δέσμευσή μας να ικανοποιούμε τα συμφέροντα των χρηστών, να επεκτείνουμε την πρόσβαση στην πληροφόρηση και να ανταποκρινόμαστε στις τοπικές συνθήκες. Ενώ η αφαίρεση αποτελεσμάτων έρευνας δεν συνάδει με την αποστολή του Google, το να μην παρέχει πληροφορίες (ή να παρέχει στον χρήστη μια πολύ υποβαθμισμένη υπηρεσία που ισοδυναμεί ουσιαστικά με μη παροχή πληροφοριών) είναι περισσότερο ασυνεπές προς την αποστολή μας». Την αυτολογοκρισία στην Κίνα είχαν ξεκινήσει ήδη τα εργαλεία έρευνας της Microsoft και της Yahoo!, που βοηθούν από καιρό την κινεζική κυβέρνηση να μπλοκάρει την πρόσβαση των πολιτών της σε ιστοσελίδες με «ευαίσθητο» περιεχόμενο.
Οι επικρίσεις ήρθαν βροχή από υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου, ακτιβιστές του Ίντερνετ και πολιτικούς. «Όταν ένα εργαλείο έρευνας συνεργάζεται κατ' αυτόν τον τρόπο με τις αρχές, καθιστά πολύ ευκολότερο για την κινεζική κυβέρνηση να ελέγχει αυτά που λέγονται στο Ίντερνετ», τόνισε ο Τζούλιαν Πέιν των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα», η ιστοσελίδα των οποίων μπλοκάρεται επίσης στην Κίνα. «Είναι πολύ κακή είδηση για το Ίντερνετ στην Κίνα», πρόσθεσε. «Το Google ήταν το μόνο που αντιστεκόταν. Έτσι η κινεζική κυβέρνηση έπρεπε να μπλοκάρει η ίδια τις πληροφορίες. Αλλά τώρα το Google το κάνει για λογαριασμό τους... Έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ένα για τις ΗΠΑ, όπου ανθίστανται στα κυβερνητικά αιτήματα για πληροφορίες για τους χρήστες, και ένα για την Κίνα, όπου βοηθούν τις αρχές να μπλοκάρουν χιλιάδες ιστοσελίδες». Ένας από τους κορυφαίους Κινέζους μπλόγκερ, γνωστός ως Black Hearted Killer (Ο φονιάς με τη μαύρη καρδιά) έγραψε: «Το Google επιδιώκει εμπορικά συμφέροντα και αποφεύγει πολιτικά ζητήματα. Αυτό από μόνο του δεν είναι λόγος για να επικριθεί, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για δειλούς».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ
Κορυφαίος δεσμοφύλακας δημοσιογράφων
H ΚΙΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ το 2005, για έβδομη συνεχή χρονιά, στον κορυφαίο δεσμοφύλακα δημοσιογράφων στον κόσμο (32 βρίσκονται πίσω από τα σίδερα, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων). Πιστεύεται πως διαθέτει 30.000 αστυνομικούς που παρακολουθούν διαρκώς τα μπλογκ, τα τσατ ρουμ και τις ιντερνετικές πύλες. Εξελιγμένα φίλτρα έχουν αναπτυχθεί για να μπλοκάρουν ή να περιορίζουν την πρόσβαση σε «ανθυγιεινές πληροφορίες», στις οποίες περιλαμβάνονται οι ιστοσελίδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως της Διεθνούς Αμνηστίας, ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως αυτή του BBC, καθώς και οι πορνογραφικές. Από τους 64 διαφωνούντες, στο Ίντερνετ, που βρίσκονται στη φυλακή σ' όλο τον κόσμο, οι 54 είναι Κινέζοι.
Οι απαγορευμένες έρευνες
Λέξεις ή φράσεις που, όταν αναζητηθούν στο κινέζικο Google, επιφέρουν μπλοκάρισμα ή αφαίρεση ιστοσελίδων από τα αποτελέσματα της αναζήτησης:
ΣΦΑΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ TIENANMEN: Ο φόνος εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων πολιτών το 1989 από τον κινεζικό στρατό
ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ: Ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης του κατεχόμενου από την Κίνα Θιβέτ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έχει δηλώσει πως θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να την εμποδίσει
ΦΑΛΟΥΝ ΓΚΟΝΓΚ: Ένα απαγορευμένο πνευματικό κίνημα, χιλιάδες μέλη του οποίου έχουν φυλακιστεί και σε πολλές περιπτώσεις βασανιστεί
ΝΤΟΝΓΚΤΣΟΥ: Το χωριό όπου η κινεζική χωροφυλακή πυροβόλησε και σκότωσε τον περασμένο μήνα τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές
ΤΑ ΝΕΑ , 26/01/2006 , Σελ.: N50 Κωδικός άρθρου: A18448N501 ID: 504101
1 σχόλιο:
Excellent, love it! Canadian pharmacies problems Modafinil abuse Ativan and exercise tanning bed acne Crochet dresses hair spray skin pigmentation loss viper car alarm systems strong Orlando florida apartment rental property real estate quetiapine buspirone loveseat sofa slip covers cicatrices de acne Spanish verses write wedding invitations http://www.viking-refrigerators.info/Recorded_divorce.html Manitoba low cost isp Volkswagen jetta engine
Δημοσίευση σχολίου